Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Discuss Chaos Strikes Back for Windows and Linux, an unofficial port of Chaos Strikes Back to PC by Paul Stevens, as well as CSBuild, an associated dungeon editor.

Moderator: Zyx

Forum rules
Please read the Forum rules and policies before posting.
Post Reply
phane
Neophyte
Posts: 6
Joined: 24-Sep-14 12:21

Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by phane » 24-Sep-14 12:44

Hello. I'm wondering if it's possible to make CSBWin launch in a 960x600 window. By default, CSBWin will launch in a 640x400 window, which is a bit too small on my 1440x900 resolution screen. Now, I can enlarge the game screen by selecting 3x size in the misc menu, but the game window will NOT automatically stretch to fit the new size! Of course, I could manually resize the window, but it's a bit of a hassle since I'd have to do so EVERY time I launch the game. I'd like to know if there's a way to make CSBWin automatically launch in 960x600 window size, possibly with a batch file. I've done some searching on the forums and it seems that a lot of discussion about how to make CSBWin run in fullscreen, but nobody asked how to launch it in a larger window, and I'm not much good with programming, so I came to seek help.

User avatar
Paul Stevens
CSBwin Guru
Posts: 4100
Joined: 8-Apr-01 16:00
Location: Madison, Wisconsin, USA

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Paul Stevens » 24-Sep-14 14:38

No. You have a choice of 1, 2, 3, or 4. CSBWin
will not do any graphic 'stretching'.

phane
Neophyte
Posts: 6
Joined: 24-Sep-14 12:21

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by phane » 24-Sep-14 14:50

Paul Stevens wrote:No. You have a choice of 1, 2, 3, or 4. CSBWin
will not do any graphic 'stretching'.
Sorry, I wasn't asking to stretch the graphics, I was asking to stretch the window. I'm using 3x size, but I have to manually resize the window to 960x600 to accomodate to 3x graphics size every time I launch the game. I want to know if it's possible to configurate it so that the program will automatically resize itself to run in a 960x600 window each time.

User avatar
Paul Stevens
CSBwin Guru
Posts: 4100
Joined: 8-Apr-01 16:00
Location: Madison, Wisconsin, USA

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Paul Stevens » 24-Sep-14 15:14

Here is the batch file named "960-600.BAT:

Code: Select all

del .\files\config.txt
copy .\config\960-600.TXT .\files\config.txt
cd files
start CSBwin directory=".\" SIZE=VERYLARGE size=FULL directx
exit
And here is the interesting part of the config.txt

Code: Select all

; config for 960 x 600 resolution

;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
;D ^	<----------------------->	D
;D |21		   13f			D
;D V					D
;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
;AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAACCCCCCCCCCCCCCCC
;A 	<---------->	AC   <------->	C
;A ^	     e0		AC ^	60	C
;A |			AC |		C
;A |			AC |		C
;A |			AC |		C
;A |88			AC |88		C
;A |			AC |		C
;A |			AC |		C
;A V			AC V		C
;A			AC		C
;AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAACCCCCCCCCCCCCCCC
;BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
;B ^	<----------------------->	B
;B |1f		    13f			B
;B V					B
;BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

;PLACE <segment> <stretch> <source> <size> <destination>
;<segment> = A, B, C, D, E
;<stretch = 1,2,3,4
;<source> = x and y
;<size> x pixels, y pixels
;<destination> = x and y

; For 960 x 600 screen:
Place D 3 0 0 13f 21 0 0
Place A 3 0 21 e0 88 0 63
Place C 3 e0 21 60 88 2a0 63
Place B 3 0 a9 13f 1f 0 1fb
Place E 3 0 0 140 c7 0 fff 


phane
Neophyte
Posts: 6
Joined: 24-Sep-14 12:21

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by phane » 25-Sep-14 02:07

Aren't these the files used in the Conflux pack? I've tried them, they made the program launch in fullscreen. I don't want to run CSBWin in fullscreen, I just want to run it in a larger window. I tried removing size=FULL in the batch file, but that just made the program launch in a 640x400 window with 3x graphics - I still have to resize the window myself.

User avatar
Paul Stevens
CSBwin Guru
Posts: 4100
Joined: 8-Apr-01 16:00
Location: Madison, Wisconsin, USA

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Paul Stevens » 25-Sep-14 02:45

Believe me.....the program does not launch in fullscreen.
It simply creates a window the size of the screen. Try Alt-TAB
to a small window and you will see the CSB window behind it.
That was as close to fullscreen as I cared to go.

And this is as close to what you want as is possible. Unless you
wish to recompile CSBwin yourself and change the window size.
If you get it working, I will add it as a standard feature.

phane
Neophyte
Posts: 6
Joined: 24-Sep-14 12:21

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by phane » 25-Sep-14 05:25

Paul Stevens wrote:Believe me.....the program does not launch in fullscreen.
It simply creates a window the size of the screen. Try Alt-TAB
to a small window and you will see the CSB window behind it.
That was as close to fullscreen as I cared to go.

And this is as close to what you want as is possible. Unless you
wish to recompile CSBwin yourself and change the window size.
If you get it working, I will add it as a standard feature.
Ahhh, bummers. So I have to manually resize the window every time after all... Still, thanks for the quick and helpful reply. :)

User avatar
Paul Stevens
CSBwin Guru
Posts: 4100
Joined: 8-Apr-01 16:00
Location: Madison, Wisconsin, USA

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Paul Stevens » 25-Sep-14 06:45

I used to think "You can't make everyone happy". People
wanted Full Screen. I could not provide it.

Now I find that "You can't make anyone happy". Some people
want the window to not fill the entire screen and others want
Full Screen. Strange. I can play the game either way quite happily
and it was for me that I wrote the program.

The joys of volunteer work!

Tell you what I'm going to do. I'll add a "size = x,y" option so that
you can specify the size of the window. Look for a new version of
CSBwin in the next few days. Sheesh!

phane
Neophyte
Posts: 6
Joined: 24-Sep-14 12:21

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by phane » 25-Sep-14 07:02

Paul Stevens wrote:I used to think "You can't make everyone happy". People
wanted Full Screen. I could not provide it.

Now I find that "You can't make anyone happy". Some people
want the window to not fill the entire screen and others want
Full Screen. Strange. I can play the game either way quite happily
and it was for me that I wrote the program.

The joys of volunteer work!

Tell you what I'm going to do. I'll add a "size = x,y" option so that
you can specify the size of the window. Look for a new version of
CSBwin in the next few days. Sheesh!
That would be awesome, thanks a bunch.

I know, I'm kind of a weirdo when it comes to gaming. I don't like playing in fullscreen, but I also don't like it when the game window doesn't take up the better half of the screen. I guess it's because I've used DOSBox too much.

User avatar
Paul Stevens
CSBwin Guru
Posts: 4100
Joined: 8-Apr-01 16:00
Location: Madison, Wisconsin, USA

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Paul Stevens » 25-Sep-14 14:22

Well, it is already in version 12.7. Imagine my surprise when I opened
the code and found it already implemented!

Code: Select all

start CSBwin directory=".\" SIZE=VERYLARGE HEIGHT=700 WIDTH=1024 directx

phane
Neophyte
Posts: 6
Joined: 24-Sep-14 12:21

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by phane » 26-Sep-14 01:59

It worked! Thank you very much, sir.

User avatar
Magica
Journeyman
Posts: 81
Joined: 18-Mar-13 06:00

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Magica » 5-Jun-17 09:06

I have a problem.

Always when I launch CSBwin.exe the games's window appear in the upper left of my desktop, I tried to change the parameters in config.txt but that didin't change anything, I wrote the following in the config.txt:

; normal screen updates are performed.
;
; dungeon="dungeon name"
;
width=640
; Sets the window width in pixels.
;
x=320
; Sets the horizontal postion of the left edge of window.
;
y=288
; Sets the vertical position of top edge of window.
;
; size=FULL,EXTRALARGE,VERYLARGE,LARGE, or SMALL
; Sets size of graphics (not the window!)
;

I removed the comma before X and Y , thinking that it will work, but it seams like a cure and the window will always appear at the upper left of the desktop

please can some one help me here, I am ysing windows 7 and the game works fine I just want the game's window to start in the center of my desktop, and I don't understand this config and bat things and what should I write in the config.txt.

Thank you

User avatar
Paul Stevens
CSBwin Guru
Posts: 4100
Joined: 8-Apr-01 16:00
Location: Madison, Wisconsin, USA

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Paul Stevens » 5-Jun-17 14:28

As the comments in the config.txt file say.....those parameters
are command-line parameters.
Here is what I did: I created a file in the same folder as
the CSBWin.exe. I named it "Position.bat". I put the following line
in "Position.bat":

Code: Select all

.\CSBwin x=640
Then I run CSBwin by double-clicking on "Position.bat"

But you could do the same thing with a Windoze shortcut if you
don't how how to create/edit a text file.

User avatar
Magica
Journeyman
Posts: 81
Joined: 18-Mar-13 06:00

Re: Is it possible to launch CSBWin in a larger window?

Post by Magica » 5-Jun-17 16:12

That worked!!!!!

Thank you very much.. I thought it was a curse !

😁

Post Reply